Budapest, a fenntarthatatlan főváros

A fenntarthatóság értelmezése és a mérése is sokféle koncepció alapján történhet. Az egyik legismertebb, városokra vonatkozó indikátor az European Green City Index, amely 30 európai főváros fenntarthatósági helyzetét vizsgálja 8 szempont szerint.  Az Index alapján, a legfenntarthatóbb fővárosok: Koppenhága, Stockholm és Oslo. Budapest az összesítésben a tizenhetedik, de az energiafogyasztást, a megújulók használatát, az energiahatékonyságot valamint az energiapolitikát vizsgálva („energia” pillér) a legrosszabbak helyzetűek közé tartozik. 1 főre eső energiafelhasználás közel 100 GJ és ennek kevesebb, mint fél százaléka származik megújuló energiából. Hasonló egy főre eső energiafogyasztási adatok mellett a megújulókból származó arány Oslóban közel 65%, Koppenhágában az átlagos fogyasztás ötödével alacsonyabb, mint nálunk és ennek közel 20%-a megújulóból származik. Az egy főre eső energiafogyasztás többek közt Bécsben és Amszterdamban is 80 GJ/fő alatti, Prágában és Rigában nem éri el a 70 GJ/fő éves értéket és Varsóban 50 GJ/fő alatt marad.

A rezsicsökkentés Budapesten kézzelfogható eredményekkel jár: rövidesen évtizedes hátrányokat gyűjtünk össze az energiapolitika terén. Hasonlóan rossz a helyzet a levegőminőséget vizsgálva, ahol különösen a magas szállópor koncentráció közvetlen egészségügyi kockázatot okoz.


Forrás: European Green City Index Budapestre vonatkozó adatsora


A fenntarthatóságnak nem csak környezeti, hanem társadalmi indikátorai is vannak. Az Eurostat fővárosokra vonatkozó vizsgálata szerint az egészségügyi szolgáltatásokkal, kórházakkal, orvosokkal való elégedettség az unió fővárosai között nálunk az egyik legalacsonyabb. Prágában, Bécsben, Stockholmban, Oslóban, Koppenhágában és még számos más városban valahogy ez is jobban működhet, mert az ott lakók nagy része elégedett az egészségügyi ellátással. 


Forrás: Eurostat, 2015


Hasonló eredményeket kapunk, ha az oktatással, vagy a személyes munkalehetőségekkel való elégedettséget vizsgáljuk.

A megoldás is magától kínálkozik: rezsicsökkentés helyett energiahatékonyságot javító beruházások, korrupciós költségek és presztízsberuházsok helyett oktatás és egészségügyi ellátás javítása. Ha élhető és fenntartható Budapesten szeretnénk élni, addig kellene rálépni erre a fejlődési útra, amíg még látjuk a versenytársaink hátát.

 

Forrás: reflektor.hu 2017.06.29.

 http://reflektor.blog.hu/2017/06/29/budapest_a_fenntarthatatlan_fovaros