Az Energiatakarékossági Világnap alkalmából díjátadót tartottak az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat nyerteseinek

Március 6-án az Energiatakarékossági Világnappal egy időben tartották meg az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadóját, amelyen Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az energiahatékonysági fejlesztések lényeges szerepet játszanak a vállalati szektor versenyképességének növelésében, a gazdaság karbonmentesítésében. Hangsúlyozta, a program összhangban áll a magyar kormány gazdaságpolitikai irányelveivel, az energiahatékonyság ösztönzésével. A helyettes államtitkár kiemelte, az ipar a gazdaság fenntarthatóságának fontos támasza, az iparstratégiát tartalmazó Irinyi tervben pedig fontos szerepet kap az energiahatékonyság növelése. A magyar kormány több éve dolgozik az elektromos közlekedés fejlődését szolgáló szabályozáson. A Jedlik Ányos terv alapján szeretnék elérni, hogy 2020-ra 30 ezer, tisztán elektromos hajtású autó közlekedjen a magyar utakon.

Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a Virtuális erőmű program fővédnöke az energiahatékonyság fontosságára mutatott rá. A 2011-ben indult program célja, hogy 2020-ra 200 megawattos virtuális erőmű jöjjön létre. A jelenlegi adatok alapján ez a mutató már meghaladta a 120 megawattot. Mezősi Balázs, a programot működtető szervezet, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. operatív igazgatója elmondta, ha a programban 2011 óta összegyűlt virtuális energia valódi lenne, akkor ez lenne az ország 10. legnagyobb hazai erőművé. A programban továbbra is kiemelten kezelik a kis- és középvállalatok energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztéseinek szakmai támogatását, emellett fontos szerepet szánnak a jövő gazdasági szereplőinek, a tanulók szemléletformálásának, valamint a gazdasági környezetet nagyban meghatározó önkormányzatok fenntarthatósági szakmai támogatásának is. – tette hozzá Mezősi Balázs.

Az ünnepélyes díjátadón Energiahatékony Mentor Vállalat díjat kapott a Cothec Energetikai Üzemeltető Kft., míg az Energiahatékony vállalat címet a Budapesti Főtáv, a Continental Automotive Hungary, a Flex-Coop Kft. és a Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. nyerte el. Az Energiatudatos Vállalat díjat a BKV mellett a Pálos Vendégház vihette haza. Egyéni díjat kaptak az Audi, A Főtáv, a Get Energy, a Semmelweis Egyetem és az Magyar Tudományos Akadémia képviselői. Az Energiatudatos Iskolákért Program díjazottja az Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, a Székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskola, a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziuma, és az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola.

 

Forrás: MTI