Az együttműködés lehetőségeiről szólt pázmándi közgyűlésünk

Festői környezetben, a Bálint Boráriumban, Pázmándon tartotta meg május 18-i közgyűlését a Klímabarát Települések Szövetsége. A megjelenteket dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere köszöntötte. Röviden bemutatta a Fejér megyei községet, a megvalósult fejlesztéseket és az Üvegfalu programot, mely egyedülálló kezdeményezés a teljes önkormányzati átláthatóságért. Ezután a jelenlévők elfogadták a 2015-ös költségvetést és beszámolót, valamint a 2016-ra tervezett költségvetést.

Kovács Lajos, szövetségünk elnöke arról számolt be, hogy ismét közhasznúak lettünk, továbbá elfogadásra került az új alapszabály, amelyben már a szervezet angol neve is szerepel: Association of Climate Friendly Municipalities. A jövőbeli tervek kapcsán az elnök jelezte, szeretnék idén elnyerni a Covenant of Majors (Polgármesterek Szövetsége) Supporter címét, amellyel a nemzetközi szervezet hazai támogatói lehetnénk. A Polgármesterek Szövetsége, mint megtudhattuk, az idei évtől kezdve már a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége nevet viseli, és a csatlakozó önkormányzatoknak egy Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervet (SECAP) kell benyújtani. Ebben az aláírók vállalják, hogy 2030-ig legalább 40%-kal csökkentik a CO2-kibocsátásukat.

Az elnök szólt arról is, hogy egy LIFE pályázatot is szeretnénk benyújtani, amelyben szakmai partnerként vennénk részt. Ebben olyan települési vízgazdálkodási problémákra keresnénk megoldásokat, amelyek összefüggenek a klímaváltozással.

Fári Ádám és Gál Péter projektmenedzserek a KEHOP 1.2.0 pályázatunk aktuális helyzetéről és jövőbeli ütemezéséről tartottak előadást. Tájékoztatásuk szerint képzések és konferenciák fognak lezajlani egészen jövő áprilisig, valamint öt mintatelepülés klímastratégiájának kidolgozására kerül sor 2017 őszéig. Az elkészült módszertan és klímastratégia lesz a megalapozója a következő, várhatóan jövő év szeptemberében kiírásra kerülő KEHOP pályázatnak, amelyen már a települések indulhatnak saját klímastratégia megalkotásának céljából.

Szűcs Gábor, a Köztársasági Elnöki Hivatal vízügyi tanácsadója az Under2 kezdeményezést mutatta be, és beszélt az idén megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozóról. Az Under2 2015 májusában indult, és mára 128 fél csatlakozott azzal a céllal, hogy a szövetségi államok, régiók és önkormányzatok vállaljanak nagyobb szerepet a klímaváltozás elleni küzdelemben. A kibocsátás-csökkentés és az alkalmazkodás 50-80%-a regionális, helyi szinten történik, ezt felismerve a tagok egy memorandumot (MOU) írnak alá. Ebben vállalják, hogy az üvegházhatású gáz kibocsátásukat az 1990-es évekhez képest 80-95%-kal csökkentik 2050-re, aminek előzménye egy ÜHG leltár és egy cselekvési terv készítése. Magyarország e tekintetben jól áll: 24%-kal csökkentettük a kibocsátásunkat 2000 és 2014 között, ezzel a világ első tíz-tizenöt országában vagyunk.

Az Under2 csatlakozás előnye, hogy nemzetközi kapcsolatrendszert építhetünk, hozzáférhetünk a legjobb technológiákhoz és a nemzetközi pénzügyi alapokhoz. A 2013-as Budapesti Víz Világtalálkozó (BWS) megrendezése és zárónyilatkozata hozzájárult az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG) kialakításához. A 2016-os rendezvény lehetőséget ad a döntéshozók, pénzügyi és vízügyi szakemberek tanácskozására, valamint javaslatot tehet egy nemzetközi vízügyi intézményrendszer létrehozására.

Kovács Lajos elmondta, jó lehetőséget kínál tagtelepüléseink számára az Under2-hoz való csatalakozás. Hozzátette: ez év szeptemberében, a Budapesti Víz Világtalálkozó szellemiségéhez kapcsolódva egy vízügyi konferenciát rendeznének meg tagtelepülésünkön, Gyenesdiáson.