Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Szibéria meggyulladt a hőségben

Szibériára a sarkköri erdők nagy kiterjedése jellemző, ahogy Kanadára, Skandináviára, Alaszkára is. Az itt megfigyelt tűzesetek minden jel szerint összefüggésben vannak az egyre gyakoribb hőhullámokkal, azaz a klímaváltozással. Két hónapon belül másodszor gyulladt ki a szibériai tajga Északkelet-Oroszországban. Az utolsó tűzvész nyomai még mindig látszanak az űrből nézve is, mivel kétezer kilométer szélességben gomolyog a füst.

Szibériában már nem számítanak ritkaságnak a késő tavaszi, kora nyári tajgatüzek, amit most a tartós meleg és szárazság is támogat. A hőmérsékleti értékek Északkelet-Oroszország nagy részén a sokévi átlag fölött vannak.  Zack Labe, aki a Kaliforniai Egyetemen tanulmányozza a régió időjárását, úgy véli, a szibériai hőmérséklet a napokban akár 22 Celsius-fokkal is meghaladhatja a normális értékeket:elérheti a 32-35 fokot is!

Ez tényleg elképesztő, ennyire északon talán még sosem figyeltek meg ilyen magas hőmérsékleti értékeket

  - állítja blogjában Nick Humphrey meteorológus, viharkutató. Zack Labe abban bízik, hogy a leggyakrabban használt időjárási modell (GFS) túlbecsülte a Jeges-tengert érő napsugárzás időtartamát. Az azonban tény, hogy a tüzek melege és a gomolygó füst kockázatot jelentenek a tengert borító jégtakaróra. A mostani eset a Laptyev-tengert érinti, amelynek jégsapkájában máris egy növekedő luk keletkezett.

Nemcsak a hőhatás jelent veszély a fagytakaróra. A füst és a korom fekete részecskéi leüledepnek a fehér jégfelszínre, így annak fényvisszaverő képessége (albedója) megváltozik. Így több napsugárzást lesznek képesek elnyelni, ami tovább fokozza az olvadásukat.  A jelenség számlájára írják a kutatók a valaha észlelt legnagyobb jégolvadást Grönlandon, amit a 2012-ben kirtört szibériai tüzek indítottak el. Hatásukra a grönlandi jégtakaró 97 százaléka olvadt el azon a nyáron.

Forrás: https://www.agrarszektor.hu/fold/sziberia-meggyulladt-a-hosegben.11168.html