Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Pályázati Felhívás

Pályázati felhívás: Egymástól tanulhatnak a klímabarát önkormányzatok

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége ikerintézményi csereprogrammal, kölcsönös látogatások támogatásával és egymás jó gyakorlatainak megismerésének ösztönzésével segíti a környezettudatos önkormányzatokat klímavédelmi elgondolásaik megvalósításában. A pályázatra 2017. szeptember 15-ig jelentkezhetnek az érdeklődők.

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének Twinning, vagyis ikerintézményi programjára európai önkormányzatok mellett régiók és vidékek is pályázhatnak. A pályázat olyan csereprogramokat támogat, amelyeken a résztvevők a klímaváltozás jelentette kihívások kezeléséről szerzett tapasztalataikat és jó gyakorlataikat osztják meg egymással. A felelősen gondolkodó települések ezáltal bővíthetik a klímaadaptációról és a klímaváltozás mérsékléséről szerzett tudásukat és jó gyakorlataik eszköztárát.

A Polgármesterek Szövetsége a sikeres pályázók részére a partner fogadásához 500 eurós szervezési, a látogatáshoz 710 eurós utazási és szállásköltséget biztosít, valamint szakmai segítséget nyújt a tervezett programok megvalósításában. Emellett minden résztvevő önkormányzat bekerül a szervezet legjobb gyakorlatokat bemutató, Európa-szerte terjesztett kiadványaiba, előadóik pedig meghívást kapnak a Polgármesterek Szövetségének rendezvényeire.

A pályázó önkormányzatokat először párba állítják éghajlati és földrajzi adottságaik, intézményi hálójuk jellemzői, valamint az érdekeik és preferenciáik hasonlóságai alapján. A párosítás során kiemelt figyelmet szentelnek az adott település klímastratégiájának kidolgozottságának, valamint annak, hogy azt lokálisan milyen szinteken alkalmazzák.

Az önkormányzatok között kétféle, egyenrangú vagy mentori együttműködés támogatható. Az első típusú cserékben a kiválasztott települések klímastratégiája közel azonos szinten kidolgozott. A cél ebben az esetben olyan csereprogramok kialakítása, melyek során mindkét fél új ötletekkel gazdagodik és inspirációt merít partneréből klíma- és energiaügyi intézkedéseihez. Mentori együttműködés esetén a klímavédelmi programjának még az elején járó, „tanuló” település mellé egy ezen a területen nagyobb tapasztalattal rendelkező, a saját klímastratégiáját a gyakorlatba már hatékonyan átültető „mentor” önkormányzatot jelölnek ki, amely tudásának átadásával segíti a tanuló fél fejlődését. A mentor részére ez a típusú együttműködés új inspirációkat, és új partneri tapasztalatokat kínál.

A csereprogram két látogatásból áll. A résztvevő felek kölcsönösen vizitálnak ikertelepülésüknél. Míg a mentori programban előbb a mentor önkormányzat látja vendégül tanuló partnerét, majd fél évvel később a tanuló fogadja a mentor települést, addig az egyenrangú cserékben a látogatások sorrendje a felek megállapodásán múlik. Az első látogatás 2018 első félévében történik, a partnerlátogatás viszonzására pedig egy éven belül kell sort keríteni. A minimum kétnapos látogatások megszervezése közös feladat, a Polgármesterek Szövetsége ugyanakkor a partnertelepüléseket a két vizit között is kapcsolattartásra ösztönzi.

A program megvalósítása részeként alkalmazhatósági értékelést kell készíteni, amelyben meghatározásra kerül, hogy a vendéglátónál szerzett tapasztalatok és jó gyakorlatok hogyan alkalmazhatók a látogató fél saját környezetében. A csereprogram végén a felek zárójelentésben rögzítik a főbb eredményeket, beleértve az alkalmazható intézkedések végrehajtásának módját és a résztvevők közötti további együttműködés lehetőségeit is.

Az ikerintézményi programban való részvétel feltétele, hogy a pályázó önkormányzat – amennyiben még nem tagja a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének – az első látogatás előtt csatlakozzon az aláíróikhoz, vállalva ezzel, hogy 2030-ig legalább 40%-kal csökkenti a CO2-kibocsátását. A szervezethez csatlakozva elfogadja a szervezet alapelveit és egységes szemléletmódját is.

A pályázatok beadási határideje 2017. szeptember 15-e. A kiírás további részleteiről és a pályázat benyújtásának kritériumairól az alábbi oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.