Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

A Föld Napja

Tudtad? Az első Föld napján Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. Ennek érdekében 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a környezetükért aggódó emberek és környezetvédő szervezetek mind-mind saját szervezésű programokkal, sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját.

Magyarország az elsők között csatlakozott

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Azóta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, hogy legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: csatlakoznak fa ültetési és parkszépítési programokhoz, szemétszedési akciókhoz, vagy hasonló akciókat szerveznek. Ma már elmondhatjuk, hogy a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján! Az akciókon kívül az alapítvány a szemléletformálás érdekében évről évre jelentős külföldi művek, sőt magyar szerzők környezeti témájú könyveit jelenteti meg. Könyveink közül ma már több is ajánlott vagy kötelező irodalom egyetemeken, főiskolákon.

Az idei évben szavazással lehetett dönteni az idei Föld napja kiemelt témájáról. Nyert a műanyagmentes világ!

Ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal a tengerekben! Hatalmas műanyag szemétszigetek lebegnek a Csendes-óceán vizein, és az ún. mikroműanyagok már ivóvizünkben is megjelentek. Műanyag mossa a tengerek partját, és műanyag van a tengeri teknősök több mint felének gyomrában, a tengeri madarakénak pedig majdnem mindegyikében.

A mindent beborító műanyag egyaránt veszélyezteti a vadvilág és az ember egészségét!

Mit tehetsz Te? Egyszer se vedd, ne fogadd el, mondj nemet az egyszer használatos kényelmi műanyagokra. Ha sokan visszautasítjuk, nem éri meg gyártani, és akkor a hulladék is kevesebb lesz. Tartsunk minden héten Föld napját, zacskó- és csomagolásmentes napokat, mindig legyen nálunk vászonszatyor, ja és már a műanyag ásványvizes flakon sem menő.