Alkalmazkodási stratégiák a klímatudatos településekért

„Alkalmazkodási stratégiák a klímatudatos településekért” címmel a mai napon konferenciát rendezett a Klímabarát Települések Szövetsége Budapesten, a XII. kerületi MOM Kulturális Központban. A tanácskozás témáit sajtótájékoztatón ismertette Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke, Bencsik János országgyűlési képviselő, a Gazdasági Bizottság Energetikai Albizottságának elnöke, Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, valamint dr. Fancsik Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója.

 

„Szervezetük településeket, helyi közösségeket fog össze, közös erővel próbálunk tenni az éghajlatváltozást előidéző káros hatások csökkentése érdekében, s közösen szeretnének megfelelő megoldásokat találni az alkalmazkodás kérdéseire” – foglalta össze röviden Kovács Lajos a Klímabarát Települések Szövetségének tevékenységét. A szövetség elnöke a konferencia sajtótájékoztatóján bejelentette: munkájukhoz mostantól a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központja ad tudományos hátteret, amellyel együttműködési megállapodást kötnek.

 

„Magyarországon az elmúlt húsz évben mintegy 40%-kal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása, miközben globálisan tovább növekedett a kibocsátás” – mondta el Bencsik János. Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke és a Gazdasági Bizottság Energetikai Albizottságának elnöke kiemelte: a sikeres éghajlat-politika a kibocsátás csökkentéséből, másrészt az alkalmazkodási keretrendszer kialakításából áll.

 

A szakpolitikus szerint hozhatunk erőfeszítéseket lokálisan vagy nemzetállami szinten, de mi, kis országként nem tudjuk érdemben befolyásolni a globális éghajlat-változási folyamatokat, melyek kedvezőtlen hatásai bennünket is érintenek. Úgy vélte: „bután viselkednénk”, ha ebben a helyzetben az alkalmazkodási feltételeket nem teremtenénk meg. Bencsik János megjegyezte: a 2014-2020-as uniós költségvetés is alkalmazkodási kényszerhelyzetet fog teremteni, hiszen a most megnyíló források 25-30%-a az éghajlatváltozással kapcsolatos kibocsátás csökkentésre és az alkalmazkodási feltételek javítására fordítandó.

 

Az alkalmazkodás, ahogy Bencsik János fogalmazott, létfeltételeink biztosítását jelenti a változó körülmények között: azt, hogy „télen ne fagyjunk meg, nyáron elviselhető legyen a hőmérséklet a lakásunkban, legyen villamos-energia ellátás, legyen megfelelő minőségű és megfizethető élelmiszer mindenkinek az asztalán, ivóvíz-ellátási problémák ne merüljenek fel, a közlekedési rendszerek működőképesek maradjanak.”

 

A politikus elmondta: a Klímabarát Települések Szövetsége által rendezett konferencia rámutat arra, hogy Magyarország, és az országon belül a különböző tájak, térségek, települések, illetve a gazdasági ágazatok, nagy közszolgáltatások milyen mértékben vannak kitéve az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak, mennyiben van meg a gazdasági vagy tudásbeli alkalmazkodóképesség, s ennek következtében mennyire sérülékeny az adott terület.

 

„A klímaváltozással kapcsolatban a településeknek is van dolguk” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint kettős teendőről van szó: vizsgálni szükséges, hogyan alkalmazkodjunk ehhez a folyamathoz, valamint tenni kell a klímaváltozás lassítása érdekében. Az alkalmazkodás lehetőségei kapcsán a XII. kerület polgármestere példaként hozta fel, hogy az önkormányzat építésigazgatási eszközökkel ösztönözheti az új épületek tervezőit, igazodjanak a változó körülményekhez – az egyre melegebb nyarak miatt legyenek nagyobb figyelemmel az árnyékolási igényekre, vagy alakítsanak ki zöldtetőt, amely természetes módon védi az épületet a felforrósodástól.

 
  

Pokorni Zoltán polgármester tájékoztatása szerint az általa vezetett önkormányzat, amely az elsők között csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, több intézkedésével is lépéseket tett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, s igyekszik jó példát mutatni a polgároknak. Megemlítette a kerületi intézmények hőszigetelését, fűtési rendszereinek korszerűsítését, a napelemes rendszerek kiépítését, a városüzemeltetési célú elektromos autó használatát, az avarégetés tiltását és a komposztálás támogatását, illetve azt is, hogy a polgármesteri hivatalból és az önkormányzat által fenntartott intézményekből kitiltották a PET-palackos ásványvizeket, üdítőket. A kerület vezetője a konferencia védnökeként úgy vélte: a Klímabarát Települések Szövetségének rendezvénye hozzájárulhat ahhoz, hogy a települések a jó gyakorlatokat átadhassák egymásnak.

 

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, dr. Feldman Zsolt elmondta: a mezőgazdaság a klímaváltozás minden apró mozzanatát megérzi, ezért ezen a területen már számos alkalmazkodási gyakorlatot kifejlesztettek. Ezek alapján – tette hozzá – az önkormányzatok, települések számára is fel tudnak mutatni jó példákat, akár a zöldterület-gazdálkodás kapcsán, amely komoly agrárszakmai ismereteket igényel, így ezen a területen különösen hasznos lehet az alkalmazkodással kapcsolatos szakmai tudás átadása.

 

Dr. Fancsik Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója közölte: intézményükben két évvel ezelőtt létrejött a Nemzeti Alkalmazkodási Központ, amely szakmai hátteret biztosít a klíma- és alkalmazkodási politika számára, annak érdekében, hogy a döntéshozók megfelelő felkészültséggel hozhassák meg döntéseiket. A központ hozzájárult az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia elkészítéséhez, jelenleg pedig kiemelt feladatuk a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer felépítése, amely komplex tudásbázist tesz elérhetővé a településvezetők, a politikai döntés-előkészítők, szakpolitikusok vagy akár a tudományos kutatók számára.

 

A sajtótájékoztatót követő konferencia megnyitóján Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a gyakorlati teendők a településeken jelentkeznek, ezért meg kell ismerni a jó példákat – ehhez nyújthat segítséget a szövetség által szervezett szakmai találkozó. Mint mondta: szervezetük célja „egy olyan ember- és közösségközpontú, de fenntartható településrendszer kialakítása, amely biztosítja az ország minden polgárának, hogy békés, nyugodt jövő elé nézhessen.”

 

Az elnök megemlítette, hogy idén augusztus 19-e volt az a dátum, amikorra a Föld lakossága felélte azokat az erőforrásokat, amelyeket bolygónk egy év alatt biztosítani képes – december végéig tehát „hitelből fogyasztunk”, gyermekeink, unokáink tartalékait éljük fel. Ez a dátum évről évre előrébb tolódik, ami kapcsán Kovács Lajos hangsúlyozta: „nem szabad tétlenül szemlélnünk ezt a folyamatot, hiszen ha így teszünk, már lehet, hogy túl késő lesz”.


  

A konferencia első előadójaként dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a mezőgazdaság példaértékű alkalmazkodási gyakorlatairól. Dr. Pálvölgyi Tamás, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatóhelyettese, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője a települések éghajlati sebezhetőségéről és az alkalmazkodás lehetőségeiről beszélt, majd Bessenyei Mónika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Tudásszervező Központjának megbízott vezetője a képzés és a fenntartható működés megteremtésének összefüggéseiről szólt. Moskovics Krisztina, az Energia-hatékony Önkormányzatok Szövetségének ügyvezető titkára a panelházak energiahatékony felújítását népszerűsítő Staccato Projekt tapasztalatait ismertette, őt követően pedig dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere az innovatív település-menedzsmentre mutatott példát.

 

Az előadások után a települések éghajlati alkalmazkodásának felméréséről folytattak műhelyvitát, melynek keretében bemutatatták a Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia, valamint az úgynevezett önkormányzati alkalmazkodási barométert (gyors tesztet). A konferencia zárásaként együttműködési megállapodást írt alá a Klímabarát Települések Szövetsége és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központja.

 

A konferencián elhangzó előadások videóit a későbbiekben közzéteszük honlapunkon. Az eseményen készített további képek megtekinthetőek folyamatosan bővülő fotógalériánkban